torsdag 27. november 2008

Julekake / Christmascake


Det nærmer seg jul og da må det kaker til. Småkakene venter jeg med til nærmere jul, men slike kaker som kan fryses begynner jeg med nå. Denne julekaka er ekstra god, syns ihvertfall vi. Det blir en stor kake, og som dere ser måtte vi smake på en bit :) Jeg deler den opp i mindre stykker så er den alltid fersk når den skal serveres.
JULEKAKE
50g gjær
2 1/2 dl melk
150g smør
75g sukker
2 egg
ca. 500g hvetemel

150g rosiner
100g sukat
egg til pensling

Smelt smør, bland i melk og varm til lunken. Rør ut gjæren i dette. Pisk eggene lett sammen og tilsett sammen med sukkeret. Elt inn hvetemel til smidig deig. Hev under klede ca 1 1/2 time.
Slå deigen ut på melet bakebord og elt inn rosiner og sukat. Smør en stor rund form, jeg bruker 26cm. Hold av en deigklump og legg resten i formen. Trill to tynne lengder, snurr dem lett sammen og legg dem oppå rundt langs kanten. Etterhev ca 30 minutter. Stek ved 200 grader ca. 40 minutter nederst i ovnen.

It is soon Christmas and time for baking. I wait to bake cookies to closer Christmas, but start now with cakes I can put in the freezer. This Julekake/ Christmascake is very good. It is a kind of fruit loaf. It makes a big cake, and as you can see we had to try it :). I cut it into smaller pieces so I can always take a fresh piece to serve.
JULEKAKE
50g yeast
2 1/2 dl milk
150g butter
75g sugar
2 eggs
ca. 500g flour

150g raisins
100g candied peel
egg to brush on top

Melt butter and add milk, heat to about 37 degrees C. Mix with the yeast. Beat the eggs lightly together and add them and the sugar. Add the flour and knead to a soft and smooth dough. Let rise for 1 1/2 hour. Punch down the dough on lightly floured surface and knead in the raisins and candied peel. Cut off a piece of dough,put the rest in a greased round pan 26 cm. Roll two long thin "ropes", twin lightly together and put on top along the pan. Rise for 30 minutes. Brush with beaten egg. Bake in a 200 degrees C oven for 40 minutes in the lowest part of oven.

Ingen kommentarer: